úterý 15. května 2018

STVOŘIDLA V KVĚTNU

Inspirován filmem "Řeka čaruje" a také proto, že Stvořidla je prostě potřeba navštívit několikrát do roka, vyrážím o svátcích směr tohle krásné místo.

Stvořidla se nacházejí na okraji Českomoravské vrchoviny mezi městy Světlá nad Sázavou a Ledeč nad Sázavou. Řeka si zde proráží cestu přes žulový masív Melechov. Koryto je hluboce zařezané a má tvar písmena „V“, s četnými skalnatými prahy a balvany.

Legenda praví: Podle místní legendy se měl sedlák, jehož pole nebylo úrodné, domluvit s čertem, který mu měl s prací na poli pomoci. Sedlák čertovi slíbil, že za deset let dostane jeho duši. Po deseti letech se však sedlákovi do pekla příliš nechtělo a na radu své manželky vykropil chalupu svěcenou vodou. Čert, který tak nemohl dovnitř, se rozzlobil, nabral v nedalekém lomu náruč kamení a chtěl ji naházet na sedlákovo pole. Jak letěl zpět, svítilo mu do očí slunce a oslepený čert začal kameny odhazovat dříve - místo na sedlákovo pole odházel svůj náklad do koryta Sázavy.

Výlet to byl úžasný, ostatně jako vždycky. Jen ještě lepší o to, že jsem zde potkal mého kamaráda Honzíka s dcerou Adélkou, kteří mi zpříjemnili pobyt ještě víc a moc jim za to děkuju!

Cestou po červené u obce Dobrá.

Kemping.

U Sázavy je dobře.

Adélka

Stvořidla

Honzík s Dědkem - legendou Stvořidel.

Večer na Stvořidlech.

Ráno mlha nad řekou.

Retro :).

Honzík má takovou pěknou konvičku.

Adélka.

Snídaně.

Cestou domů po červené.

Stvořidla. Díky za krásný výlet!



Photo: Martin Zelingr
www.bikepack.cz
kolo: Bombtrack 2018 HOOK EXT
brašny: Basama Bikepack

Žádné komentáře:

Okomentovat